czwartek, 10 września 2009

ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM.




Dziś chcę się Wam zaproponować jedno z moich ulubionych dań.
Nie jest pracochłonne,delikatne w smaku a co najważniejsze pyszne i ZDROWE!
Być może część z Was zna już ten przepis, ale kto nie próbował bardzo polecam.

Do sporządzenia potrzebne będą:

  • Filet z łososia


  • szpinak mrożony


  • śmietanamasło


  • ciasto francuskie


  • odrobina cukru,sok z cytryny


  • sól i pieprz do smaku


  • żółtko  z odrobiną mleka do posmarowania.




Rybę umyć, posolić , skropić sokiem z cytryny.Odstawić na 10 min.W tym czasie przygotować farsz ze szpinaku: Mrożony szpinak ok 250 gr.wrzucamy na patelnię z odrobiną masła, dodajemy łyżkę śmietany, sól i pieprz, sok z cytryny i odrobinę cukru do smaku.Dusimy przez chwilę.
Na gotowe ciasto francuskie układamy surowego łososia, smarujemy rybę przygotowanym szpinakiem, po czym przykrywamy kolejną warstwą ciasta francuskiego. Boki szczelnie lepimy (jak pieroga). Na koniec smarujemy rozbełtanym żółtkiem z dodatkiem mleka.Wkładamy do pieca. Piec w temp.180 st.do zarumieniena.
Kiedy przygotowuję to danie dla gości, na cieście łyżką robię wzór rybki - łuski itp.;)
Obiecuję przy okazji dołączyć taką fotkę.
Zazwyczaj podaję z ryżem curry.
Ryż:
  • Ryż
  • oliwa
  • marchweka mini
  • groszek mrożony
  • curry,sól i pieprz

Ryż usmażyć na oliwie , podlewając wodą ,dorzucić ugotowaną marchewkę z groszkiem , przyprawić curry, solą i pieprzem.





Bon Appétit!





6 komentarzy:

  1. Kobieto,o tej porze takie zdjęcia???Litości!!!!Skrętu kiszek dostaję!
    A czy można to zrobić bez szpinaku?A może zastąpić czymś innym? Jak myślisz?
    I mam jeszcze jedno pytanie.Jak smażysz ryż?Najpierw go na oliwie taki twardy smażysz a potem dolewasz wody?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Na gorącą patelnię łyżka oliwy z oliwek,
    potem wrzucam ryż prosto z paczki, parę minut podsmażam, potem dolewam wody (tak ze dwa razy)i gotuję pod przykryciem.Zamiast soli polecam też kostkę rosołową.
    Co do ryby - oczywiście, że można bez szpinaku, farsz w zasadzie dowolny, wg. uznania, może być np.serek topiony;)albo i bez, też będzie pycha.

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za widok !? Uczta dla Moich oczu . Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pychota...hmmm, a ja jeszcze przed śniadankiem.
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. na pewno pyszne - wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń


Related Posts with Thumbnails