środa, 21 października 2009

SZTUĆCE ŚRODKA STOŁU.




To nie jest sitko do herbaty a łyżeczka do... marynaty. 
Przedmiot niespotykany w nowoczesnej zastawie stołowej, 
a szkoda. Obyczaj dekorowania stołu zastawą stołową był kultywowany od początków XIX wieku, kiedy to zaczęto używać sztućców podstawowych indywidualnych do spożywania posiłków. Z czasem jednak nakrycie stołu i elegancja podawanych potraw wymagała wprowadzenia do użytku jeszcze szerszej gamy sztućców rodzajowych.
W ten sposób do sztućców stołowych indywidualnych zaczęto stosować sztućce podstawowe rozszerzone i tzw. sztućce środka stołu, inaczej serwingowe, ponieważ służą do podawania głównych potraw znajdujących się na stole. Łyżka do marynat służyła do  odcedzania  grzybka czy śliwki od zalewy octowej. Dziś zastąpił ją popularny widelczyk, ma jednak jeden minus - dziurawi;) 

Korzystano ze źródła: Warszawska Fabryka Platerów HERFA, Savoir-vivre.

3 komentarze:

  1. Witaj, ślicznie i gustownie u Ciebie. Pozwolisz, będę zaglądać częściej. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie nowicjuszki-pierwszy komentarz od blogowiczki, to nie lada uciecha.Dziękuję bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko jakie cudności!!! Chyba zagoszczę tu na stałe :-)
    Pozdrawiam serdecznie i ciesze się że mogłam odkryć Twój blog
    Ewa

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails