-
środa, 21 października 2009
SZTUĆCE ŚRODKA STOŁU.
To nie jest sitko do herbaty a łyżeczka do... marynaty.
Przedmiot niespotykany w nowoczesnej zastawie stołowej,
a szkoda. Obyczaj dekorowania stołu zastawą stołową był kultywowany od początków XIX wieku, kiedy to zaczęto używać sztućców podstawowych indywidualnych do spożywania posiłków. Z czasem jednak nakrycie stołu i elegancja podawanych potraw wymagała wprowadzenia do użytku jeszcze szerszej gamy sztućców rodzajowych.
W ten sposób do sztućców stołowych indywidualnych zaczęto stosować sztućce podstawowe rozszerzone i tzw. sztućce środka stołu, inaczej serwingowe, ponieważ służą do podawania głównych potraw znajdujących się na stole. Łyżka do marynat służyła do odcedzania grzybka czy śliwki od zalewy octowej. Dziś zastąpił ją popularny widelczyk, ma jednak jeden minus - dziurawi;)
Korzystano ze źródła: Warszawska Fabryka Platerów HERFA, Savoir-vivre.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Witaj, ślicznie i gustownie u Ciebie. Pozwolisz, będę zaglądać częściej. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDla mnie nowicjuszki-pierwszy komentarz od blogowiczki, to nie lada uciecha.Dziękuję bardzo:)
OdpowiedzUsuńO matko jakie cudności!!! Chyba zagoszczę tu na stałe :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i ciesze się że mogłam odkryć Twój blog
Ewa